Domännamn

domännamn

Det finns massvis med olika webbsidor som gör det möjligt för dig att bygga en egen webbsida utan att du behöver ett domännamn eller hosting. Dessa sidor gör det möjligt att bygga en webbsida helt gratis. Detta kan verka mycket frestande när du vill skapa din första webbsida. Det är lätt att falla i fällan att gratis är gott. Att skaffa en gratis webbsida kan vara ett bra alternativ om du vill skapa en personlig webbsida där du skriver om dit eget liv.

Om du däremot vill starta en webbsida för att tjäna pengar så skall du aldrig välja att använda en gratis värd. Om du väljer att använda en gratis värd för att bygga din webbsida så kommer det vara mycket svårare att lyckas. Detta beror på att du har mycket mindre kontroll över din webbsida. Om du har en egen webbsida har du full kontroll över allt. Om du däremot använder dig av en gratis värd kommer du bara ha tillgång till en begränsad mängd funktioner som värden har valt att aktivera och en begränsad mängd teman.

Om du bygger en webbsida som blir framgångsrikt så är det mycket svårare att flytta den om du har den på en gratis värd än om du har valt att skaffa egen hosting redan från början.

Jag rekommenderar att du alltid köper ett domännamn och skaffar egen hosting om du vill bygga en webbsida för att tjäna pengar. En egen domän kostar bara 150 kr. Hosting behöver inte kosta många kronor varje månad. Om du verkligen vill tjäna pengar på din webbsida bör du vara villig att göra en liten investering för att lyckas. När du väl har köpt ditt domännamn och din hosting så behöver du inte spendera pengar på något annat. Det finns många bra gratis teman och plugin att använda. Du behöver inte köpa några för din första webbsida.

Om du är ung eller inte har råd att lägga pengar på en domän så kan du börja att bygga en webbsida på en gratis värd för att tjäna pengar till en domän. Jag rekommenderar dock att du börjar bygga en andra webbsida på en egen domän så snart du kan.

Att välja domännamn

Att välja domännamn är ett av de första besluten när du bygger din första webbsida. Att välja domän är ett viktigt beslut som kommer påverka dina chanser att lyckas. Det är dock inte hela världen om du väljer ett mindre lämpligt domännamn. Du kan lyckas med alla domännamn. Vissa namn gör det dock lättare än andra. Vilket namn du skall välja beror på vem du frågar.

  1. Vissa utvecklar tycker att du skall välja ett domännamn som är relevant för ditt område men som inte innehåller ditt primära nyckelord. Detta minskar risken att du skall råka ut för ett straff men gör det också lite svårare att ranka för ditt nyckelord.
  2. Andra utvecklare föredrar att använda domäner som motsvarar deras nyckelord. Detta gör det lättare att ranka men man måste samtidigt vara försiktigare för att inte råka ut för ett straff.

Jag föredrar att använda domäner av den andra typen. Om jag t.ex. skulle utveckla en webbsida om smslån så skulle jag föredrar att använda en domän såsom smslån.se eller smslån.nu även om detta ökar risken för ett straff. Jag rekommenderar dock inte att du väljer denna typ av domän för din första webbsida. Det är bättre att du använder en domän där risken för straff är lägre tills dess att du lär dig mer om vad som funkar och vad som inte funkar. Jag rekommenderar att din första domän innehåller ditt nyckelord samt ett eller två ord till. Om du vill bygga en sida om SMSlån (inte rekommenderat för din första sida) så rekommenderar jag att du väljer en domän såsom hittasmslån.se, svenskasmslån.se osv. Detta ger mindre risk för straff men låter dig fortfarande ha ditt nyckelord i domänamnet. Dessa domäner kan ses som en gyllene medelväg mellan de två alternativen som jag beskrivet ovan.

Domänändelse

Det finns idag en lång rad olika domän ändelser som du kan välja bland. Det finns en lång rad nya ändelser såsom .club, .xyz, .tips, .guide m.fl.

Jag rekommenderar dock att du håller dig borta från dessa ändelser. I mina ögon finns det bara tre acceptabla domänändelser att använda sig av om man vill bygga en webbsida på svenska. Dessa är .se, .nu, .com. Vissa utvecklare skulle också lägga. Org, .net och .eu till denna listan men dessa domäner kommer aldrig se lika seriöst ut som de första 3.

Om .se är ledig skall du alltid registrera och använda dig om den. Om den inte är ledig kan du se om .com eller .nu är ledig. .nu skall bara användas när det är vettigt. När det verkar grammatiskt korrekt.

Om ingen av dessa domäner är lediga kan du se om någon av domänerna är till salu till ett vettigt pris. Om så inte är fallet så bör du försöka komma på ett annat domännamn som är ledig som .se, .nu eller .com.