Frilansjobb

frilansjobb

Ett annat sätt att tjäna pengar på webben men som inte kräver att du bygger en webbsida är genom att göra frilansjobb för andra webbutvecklare. Detta kommer aldrig att var lika lönsamt som att driva egna webbsidor. Om det var det skulle de inte anställa dig att göra olika  jobb. Dina uppdragsgivare anställer dig för att de vet att de kommer tjäna mer pengar än de betalar dig över tid. Du kan tjäna mycket pengar på frilansjobb men långsiktigt tjänar du mer på att driva egna webbsidor. (detta är inte sant om du är mycket bra på bara en sak men tycker andra delar av att driva webbsajter är svårt)

En stor fördel med att göra frilansjobb är att man får betalt direkt. Man gör ett jobb och några dagar senare får man betalt. Om man bygger sina egna webbsidor tar det ofta 6-12 månader innan man börjar tjäna pengar på sitt arbete. Det är med andra ord alltid en stor fördröjning mellan att du gör något och att du får betalt för det.

Att göra frilansjobb kan vara ett mycket bra sätt att tjäna ihop lite pengar som du sedan kan använda som budget när du bygger din första webbsida.

Det är relativt enkelt att hitta frilandsjobb online. Det finns ett flertal sidor som listar tusentals frilansjobb och låter dig söka bland dem. Om du ansöker om och får ett jobb så ser webbsidorna till att du får betalt. Exempel på webbsidor av denna typ är freelancer.com och upwork.com.

När du först börjar frilansa

Du får räkna med att de första jobben du gör kommer ge ganska lite betalt när du först registrerar dig på en sajt. Detta beror på att du då är okänd på sajten. Dina uppdragsgivare kommer betygsätta ditt arbete varje gång du slutfört ett uppdrag. Om du gör ett bra jobb så kommer du snabbt bygga upp en profil som visar att du är pålitlig. När din profil har mellan 5 och 10  positiva betyg kan du börja att höja dina priser. Jag rekommenderar att du till en början accepterar alla små jobb oavsett lön för att snabbt bygga ett bra rykte.

Höj din lön

När du har etablerat dig själv på en marknadsplats är det dags att börja vara mer petig med vilka jobb du tar. Ta bara jobb som ger åtminstone skapligt betalt och som du är säker på att du har tid att avsluta. Det finns normalt relativt många uppdrag att konkurrera om så det är inte värt att riskera ditt rykte genom att lova mer än du kan leverera.

Var selektiv med vilka du jobbar för

Du skall också vara relativt selektiv med vilka personer du jobbar för. Om någon person är jobbig att jobba för eller ställer orimliga krav så är det bättre att avbryta denna relation på ett smidigt sätt och fokusera på arbetsgivare som det är enklare att jobba med.

Vissa arbetsgivare kan ta mycket stor tid i anspråk i förhållande till vad man tjänar på att jobba för dem. Detta kan också göra det svårare att ge sina andra arbetsgivare bra service. Praktexemplet på arbetsgivare som man bäst undviker är personer som då och då skickar över jobb utan förvarning och förväntar sig att det skall vara klart inom 24 timmar. Låt någon annan med mer tid fokusera på dessa arbetsgivare medan du väljer att jobba med de arbetsgivare som du finner det smidigast att jobba för.

Vilken typ av jobb skall du specialisering dig på

Svaret på denna fråga är givetvis beroende på dina kunskaper. Generellt kan dock sägas att det är bäst att undvika arbeten där du konkurrerar direkt mot Indier och andra nationer där löneläget är lägre. Det är inom dessa områden mycket svårt att konkurrera med de priser som dessa frilansare kan erbjuda. Detta beror på att deras levnadskostnader är lägre. För att kunna locka arbetsgivare trots att du tar ut högre priser så måste du bygga ett mycket gott rykte på sajten. Du måste med andra ord förvänta dig att göra en hel del arbetet till låg lön innan du kan höja din lön upp till högre nivåer.

Det är ofta bättre att du specialisera dig på ett ämne där du bara behöver konkurrera mot andra Svenskar. Skriva texter på svenska och översätta mellan svenska och andra språk är två bra exempel på sådana områden. Det finns betydligt förre jobb att konkurrera om i dessa nischer men det är ändå betydligt lättare att bygga ett gott rykte och hitta jobb än det är om man konkurrerar med massvis med personer som är nöjda om de tjänar mycket mindre än vad du behöver tjäna för att det skall vara värt att göra jobbet.