Olika sätt att tjäna pengar

pengar

Det finns många olika sätt att tjäna pengar på din webbsida. Vilken av dessa metoder som är bäst att använda sig av beror på vad din webbsida handlar om och dina personliga preferenser. På denna sida kommer jag att introducera ett antal av de mest vanliga sätten att tjäna pengar på webben.

Öppna webbutik

Ett sätt att tjäna pengar på webben är genom att öppna en webbutik där du köper saker som du i din tur har köpt in från en grossist eller tillverkare. Att sälja saker i sin egen butik kan vara mycket lönsamt men det kräver mycket arbete. Du måste hålla kolla på lager, betalningar och skicka ut varor. Var säkert på att du vill driva en webbutik innan du öppnar en. Om du inte har tid att göra allt jobb som krävs kommer du snabbt få problem. Ett exempel på en webbutik är t.ex. tretti.se

Sälja egna produkter

Ett annat alternativ är att sälja produkter som du har producerat själv. Det kan t.ex. vara föremål som du tillverkat själv. I detta fall påminner detta alternativ mycket om en vanlig webbutik men kräver ofta ännu mer arbete för att du skall bli framgångsrik. Du måste i detta alternativ även tillverka själva produkten vid sidan av alla saker du måste göra.

Ett annat alternativ som kräver mycket mindre jobb är att sälja elektroniska produkter som du har utvecklat själv. Om du väljer att göra det så kan du automatisera betalning och leverans vilket ger dig mycket mer tid för att fokusera på att skapa nya produkter och för att marknadsföra din webbsida.

Affiliate

Som affiliate hjälper du till att sälja någon annans produkter. Du gör detta genom att marknadsföra deras produkter med länkar och banners på din webbsida. Som en belöning för detta får du en procentsats på alla ordrar som du genererar. I vissa fall kan du istället få en fast summa pengar varje gång en av dina besökare utför en viss handling på annonsörens hemsida.  I de flesta fall får man betalt när någon köper något men man kan också få betalt om de går med i ett nyhetsbrev, om de frågar efter mer information, om de ansöker om ett lån etc.

Att vara affiliate kräver mycket mindre arbete än att själv driva en webbutik och kan vara nästan lika lönsamt. Affiliate annonsering är ofta ett av de bästa sätten att tjäna pengar på din webbsida förutsatt att din webbsida handlar om ett ämne som det finns bra affiliate erbjudanden för.

CPC

CPC betyder cost per click och är en typ av annonsering där man får betalt varje gång någon klickar på en av sina annonser. Hur mycket man får betalt beror på vad webbsidan handlar om, var besökaren kommer ifrån och vilken annons hen klickar på. CPC är den absolut mest kända typen av annonsering. Det mest kända av alla CPC program är marknadens mest kända annonsprogram, Google Adsense.

CPC kan vara lönsamt och har fördelen att det är enkelt att komma igång med. Det har också fördelen att det kan användas även på webbsidor som handlar om ämnen där det är svårt att hitta bra affiliate program. Om din webbsida håller hög kvalitet och handlar om ett ämne med bra affiliate program så kommer du vanligtvis tjäna mer pengar på att marknadsföra dessa istället för CPC program.

CPM

CPM står för cost per mil (1000). Detta är en typ av annonser som betalar baserat på antalet sidvisningar. Om dina besökare klickar på dem eller inte spelar ingen roll. Du får betalt oavsett. Denna typ av annonser är vanligtvis bara ett bra alternativ om du har en webbsida om ett ämne som drar många besökare men har ett lågt kommersiellt värde. Bloggar om t.ex. kändisskvaller är ett bra exempel på detta.

Det finns flera nätverk som erbjuder CPM annonsering.

Sälja egna annonser

Om du har en populär webbsida inom en lönsam nisch kan det ofta vara en bra ide att börja sälja dina egna annonser. Detta kommer alltid vara mer lönsamt än att använda ett företag som hittar annonsörer för dig. Detta då de alltid tar en procent på annonsvärdet i ersättning för sitt arbete.

Sälja länkar

Att sälja länkar på din webbsida är något som kan vara mycket lönsamt när du först börjar bygga webbsidor. Detta beror på att länk försäljning kan vara ett bra sätt att tjäna pengar även om webbsidan  har begränsad potential att tjäna pengar från den trafik den genererar. Man kan ofta få några hundra till flera tusen för varje länk man lägger på sin webbsida.  När du senare börjar bygga webbsidor som inriktar sig på mer konkurrensutsatta områden är det troligt att du kommer sluta sälja länkar och istället börja köpa länkar. Både att köpa och sälja länkar kan skada din webbsidas ranking i Google och måste göras på ett ansvarsfullt sätt. Om du inte vill skada din webbsida är det mycket viktigt att du inte säljer alltför många länkar och att länkar till ämnen som är relevanta för hemsidan.