WordPress – bra CMS för webbsidor och bloggar

wordpress

WordPress, som idag är världens avgjort mest populära CMS (Content Management System) för webbplatser, började som ett hobbyprojekt. Det var utvecklaren Matt Mullenweg som hade behov av att hitta ett bättre sätt att hantera större mängder wpinformation. Det fanns inget system som föll Mullenweg i smaken och det dröjde inte länge förrän WordPress hade sett dagens ljus. Året var 2003.

Sedan dess har utvecklingen går i rasande fart. WordPress används idag av miljontals användare världen över. Vissa använder sig av den kommersiella tjänsten WordPress.com medan andra driver WordPress som en applikation på en egen server alternativt på ett konto hos ett webbhotell.

Tre orsaker till WordPress popularitet

Det finns säkerligen ett hundratal utmärkta CMS för webbsidor och bloggar. Vad är det då som gör WordPress till det mest använda systemet? Man kan identifiera tre tydliga orsaker.

En första naturlig förklaring är att WordPress är gratis. Många CMS kostar pengar, och det handlar ofta om ganska stora summor för varje licens. Om man vill börja använda WordPress är det bara att ladda ner programvaran. Dessutom är alla uppdateringar och uppgraderingar helt gratis.

Även den andra förklaringen handlar om pengar. Redan tidigt uppmuntrade teamet bakom WordPress användare att börja skapa egna så kallade plugins, det vill säga små tillägg som adderar funktionalitet. Idag finns en blomstrande industri kring utveckling av plugins till WordPress och de flesta av tilläggen är helt gratis att använda. Med gratis plugins till WordPress kan man skapa de mest fantastiska webbplatser utan att betala ett öre för verktygen.

Den tredje förklaringen är att WordPress är ett CMS som är extremt lätt att lära sig. Egentligen kan man komma igång med en ny webbsida eller en blogg sekunden efter det att systemet är redo för användning. Samtidigt är WordPress ett mycket kraftfullt CMS som går att skala. Det finns exempel på enormt omfattande webbplatser som drivs med WordPress. Svenska Dagbladet på nätet är ett exempel.