Daytrading

Daytrading, på svenska även kallat dagshandel, är en typ av spekulation där alla poster som öppnas under en handelsdag stängs innan handelsdagen är över.

daytrading

Daytrading bygger vanligen på att man exploaterar mycket små prisskillnader. För att det ska bli tillräckligt stora vinster sammantaget brukar daytraders tillämpa en eller båda av dessa strategier:

  • Att öppna och stänga ett stort antal poster. Profiten på varje enskild vinstgivande affär är inte så stor, men det höga antalet poster gör att det sammanlagda profiten kan bli rejäl.
  • Att handla med stora poster, så att även en liten prisförändring innebär mycket pengar. Exempel: Aktiekursen ökar från $10 till $11. För 100 aktier inköpta för $1,000 innebär det en skillnad på $100. För 10 000 aktier inköpta för $100,000 innebär skillnaden däremot $10,000. För att ha råd att öppna stora poster använder många daytraders sig av hävstänger.

Att ägna sig åt daytrading innebär vanligen att man behöver vara mycket fokuserad så länge man har positioner öppna, men å andra sidan kan man koppla bort handeln när handelsdagen är över, eftersom man då har stängt alla positioner. Det finns alltså inte några öppna positioner att ligga och oroa sig över.

Daytrading brukar passa bra för handlare som gärna går in med 100% fokus när de väl är framför skärmen. Vill man inte behöva hålla koll på pyttesmå kursförändringar för att hitta exakt rätt punkter för att öppna och stänga positioner finns det andra strategier som passar bättre, till exempel swingtrading och långsiktiga investeringar.

En av nycklarna till att bli en bra daytrader som går plus över tid är att se till att ta hand om sig och koppla bort handeln när positionerna är stängda och man inte sitter framför skärmen. Daytrading kan vara mycket intensiv och krävande medan den pågår, och det gäller att se till att ladda de psykiska och fysiska batterierna när man inte handlar.

Robothandel / algoritmisk handel

På senare år har robothandel, även känd som algoritmisk handel (ENG info), blivit en stor del av dagshandeln. Denna handel utförs av mjukvara som följer en viss algoritm och extremt snabbt kan ge order om att öppna och stänga positioner för att exploatera små prisförändringar.

Tillgångar som lämpar sig för daytrading

day trading - vinst över tidDaytraders brukar rikta in sig på tillgångar där likviditeten är mycket hög. När man lägger en köp- eller säljorder vill man att den ska kunna genomföras omedelbart, vilket kräver hög likviditet. Om inte ordern utförs tillräckligt snabbt kan chansen att gå med vinst försvinna. Dessutom vill man ju som daytrader absolut inte riskera att bli sittande med öppna positioner över natt.

Det är alltså inte själva tillgångsslaget som avgör om det är intressant för daytraders, utan snarare likviditeten. Det finns till exempel aktier i aktiebolag som är enormt populära bland daytraders, och andra som den genomsnittlige daytradern inte skulle röra vid. Har ett aktiebolag utfärdat aktier av flera olika slag kan det bli så att bara en av aktieslagen lockar daytraders, medan övriga slag hamnar hos betydligt mer långsiktiga investerare.

När det gäller valutor så är de mest handlade valutaparen (”the majors”) mycket populära bland daytraders, vilket i sin tur bidrar till deras stora handelsvolym och höga likviditet, vilket gör dem ännu mer populära bland daytraders, och så vidare. Exempel på valutapar som är oerhört populära bland daytraders är EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD och USD/CHF.