Frågor & Svar om ISK

Investeringssparkonto (ISK) är en sparform som infördes för att göra det enklare för vanliga privatpersoner att spara i värdepapper i Sverige. Tanken var framförallt att uppmuntra sparande i aktier och fonder, men även vissa andra värdepappersslag är tillåtna. Mer exakt information om vad du får handla med i ditt ISK hittar du hos Skatteverket.

Här nedanför kommer vi att svara på några vanliga frågor rörande ISK.

Rätt isk konto
Välj rätt ISK konto för ditt sparande.

Vem får öppna ett ISK?

Du behöver vara bosatt i Sverige och ha svenskt personnummer för att öppna ett ISK.

Företag och andra juridiska personer får inte öppna ISK, eftersom ISK endast är en sparform för fysiska personer.

Får jag ha flera investeringssparkonton?

Ja, det är tillåtet att ha flera ISK.

Du kan till exempel öppna flera stycken ISK hos en aktör för att enklare hålla isär olika sparmål eller olika investeringsstrategier.

Det är också tillåtet ha ISK konto hos flera olika aktörer samtidigt. Du kanske upptäcker att Bank A ger dig lägst courtage för dina aktiehandel, medan Bank B ger bättre villkor för fondsparande, och Aktiemäklare Z erbjuder handel med lite mer ovanliga värdepapper som varken BA eller BB har i sin katalog. Som sparare kan det finns många fördelar med att inte nöja sig med att göra alla sina affärer och investeringar i ett och samma ISK.

Kan jag flytta värdepapper från min värdepappersdepå till mitt ISK?

Ja, det kan du, men rent skattemässigt kommer det att räknas som att du säljer dem i depån och köper nya i ditt ISK. Reavinstbeskattning utlöses alltså om du säljer med vinst.

Kan jag flytta värdepapper från mitt ena ISK till mitt andra ISK?

Ja, om de aktörer du har dina ISK hos godkänner det.

Skattemässigt utlöser en sådan flytt inte någon reavinstbeskattning, eftersom det inte räknas som att du säljer av i ditt ena ISK och köper nytt i ditt andra ISK.

Kan jag flytta värdepapper från min kapitalförsäkring till mitt ISK?

Nej, det går inte.

Värt att veta i sammanhanget är att ur juridisk synvinkel äger du aldrig de värdepapper som ligger i din kapitalförsäkring – du har bara en ekonomisk fordran på försäkringsbolaget. Det är därför aktier aldrig registreras i ditt namn, du inte får någon rösträtt på bolagsstämman i aktiebolagen, osv. Det är försäkringsbolaget som äger värdepappren.

Är det tillåtet att förvara pengar i ISK?

Ja, både svensk och utländsk valuta för förvaras i ditt ISK.

Tänk dock på att ditt ISK beskattas baserat på värdet av tillgångar och insättningar. Om du till exempel har 100 000 kronor liggandes i ditt ISK kommer de alltså att ingå i beskattningsunderlaget, trots att du inte fått någon ränta på dem. Därför är ISK inte en smart plats att förvara pengar på.

Om man precis har sålt av värdepapper kan det vara praktiskt att låta pengarna ligga kvar där under en kortare period medan man letar efter rätt tillfälle att investera dem på nytt. Däremot är ISK inte ett bra val för pengar som bara ska förvaras. Har du sparpengar som du vill ha lättillgängliga är det bättre att sätta dem på ett vanligt bankkonto, där du bara betalar skatt på räntevinster.