Att välja tema

Rätt tema låter din webbsida växa snabbare.
Rätt tema låter din webbsida växa snabbare.

Det finns väldigt många teman som man kan använda för sin webbsida. Det finns ett mycket stort antal teman som man kan ladda ner från WordPress. Dessa teman är helt gratis. Vid sidan av dessa teman finns det också tusentals premium teman som man kan köpa online. Det finns ett flertal stora marknader såsom themeforest där man kan köpa ett tema och där utvecklare kan sälja sina teman.

När man ser alla dessa teman är det mycket enkelt att förälska sig i det vackraste mest avancerad tema man ser. Detta är inte alltid en bra ide om du bygger en webbsida för att  tjäna pengar. Om du vill tjäna pengar på dina webbsidor skall du inte försöka hitta ett så vackert tema som möjligt. Du skall försöka hitta ett tema som passar den typ av webbsida du vill bygga så bra som möjligt.

Det kan se väldigt snyggt ut med ett mycket avancerat tema. Men sanningen är att varje ny bild och varje ny funktion som du lägger till på en webbsida skapar mer kod och fler filer som måste laddas innan besökaren kan se webbsidan. Alltför många funktioner kan också göra det svårt för besökaren att se det du vill att de skall se.

Varför man inte skall välja ett avancerat tema

  • Det kan vara svårare att ranka väl i sökmotorerna med ett avancerat tema.
  • Det tar länge tid att ladda ner sidan
  • Svårt att fokusera besökarens uppmärksamhet ditt man vill
  • Det är större risk att webbsidan ser olika ut i olika webbläsare
  • Det är större risk att webbsidan inte fungerar för alla besökare
  • Dina annonser kan försvinna bland alla bilder och andra funktioner.

Detta innebär inte att man aldrig skall välja ett avancerat tema. Det finns vissa webbsidor som behöver avancerade teman för att kunna nå sin fulla potential. Du skall däremot aldrig välja ett tema som är mer avancerad än vad som är absolut nödvändigt.

Varför du skall välja ett så enkelt tema som möjligt

Enkla teman har många fördelar. Några av de viktigaste är:

  1. Det är lättare att ranka ett tema som innehåller mindre kod och laddar snabbare.
  2. Dina texter och ditt budskap får vara din webbsidas stjärna.
  3. Det är enkelt att få webbsidan att se likadan ut i alla webbläsare och på alla datorer.
  4. Dina annonser konverterar ofta bättre på en enkel webbsida.

Du bör med andra ord försöka hitta ett tema som enkelt och stilrent. Jag rekommenderar även att du alltid väljer ett tema som är baserad på Bootstrap. Bootstrap är ett ramverk som skapar välfungerande webbsidor som fungerar lika bra på mobiltelefoner som de gör på datorer. Detta ökar dina chanser att lyckas.

Du skall alltid välja ett tema som är mobilvänligt. Det är nästan omöjligt att nå framgång på webben om din webbsida inte ser bra ut på mobila enheter.